I'll be ready...

KNRM Lifeguard opleiding op Vlieland

Een week op Vlieland, trainen om KNRM Lifeguard te worden? Dat klinkt heerlijk! 

Bepakt en bezakt met surfboards, wetsuits en samen met wat onderweg opgepikte future-lifeguards kunnen we na meer dan vier uur treinen eindelijk de boot op. Anderhalf uur deinen op een propvolle boot (hemelvaart) en we zijn op Vlieland! Willem staat vol enthousiasme te zwaaien naast een paard en wagen voor onze bagage. Hallo eilandleven!

We worden de volgende ochtend meteen in het diepe gegooid om onze zwemskills te testen. Bijna iedereen haalt de 400m weer binnen de 8 minuten, maar het is voor sommigen (mijzelf) best zwaar. Anderen binnen de groep schieten als raketten door het water, en weer anderen krijgen rare bijnamen om hun bijzondere zwemtechniek (kwak..). Het is een gevarieerde groep!

We leren in het zwembad ook een aantal reddingstechnieken, met en zonder tube. Das makkelijker dan meteen in de zee oefenen volgens onze instructeurs van lifeguarding.nl Tjeerd en Paul vormen een vermakelijk team, wat het leren van alle grepen en technieken een stuk leuker maakt. Deze technieken proberen we, na een theorie sessie, 's middags meteen uit in de eerste zeesessie. Het zou koud zijn, maar na de knalharde opwarming van Tjeerd heeft niemand het meer koud. Ik was blij dat we in de zee mochten afkoelen!

De volgende dagen zijn gevuld met EHBO theorie, reanimeren oefenen op Annie en Junior en twee keer per dag de zee in voor het echte werk. Na de tubes leren we ook hoe je iemand met een plank snel en effectief het water uit krijgt en hoe je met verschillende situaties in het water omgaat. Wat zou jij doen als je iemand probeert te redden die je vervolgens zo hard vast grijpt dat je zelf kopje onder gaat? Dat en veel meer leren we van de lifeguarding.nl helden.

Naast een nacht in het dorp voor de Champions League finale en het uittesten van de locale meters bier en polonaise skills is iedereen hard aan het leren en oefenen. Bij het haardvuur theorie doornemen met een warme chocomel, of in het zwembad extra zwemtraining van de wedstrijdzwemmers voor de mindere zwemmers, iedereen helpt elkaar. Ook extra oefenmomenten met de boards worden met beide handen gegrepen. Ondertussen worden we vergezeld door de refreshers, de lifeguards van vorig jaar. Die doen alles wat wij in een week doen in twee dagen. Bikkels! Zij halen bijna allemaal al hun examens!

De laatste twee dagen komt het erop aan. Veel mensen zijn uitgeput van het harde trainen elke dag, maar de examens verlopen soepel. Bijna iedereen knalt de zwemtest eruit en we rocken het reanimatie examen. De volgende dag eerst theorie examen, wat ook lekker gaat, dan als laatste onderdeel de zee in. Voor mij was dit het leukste moment: tijdens het examen blijkt dat je de dingen die je deze week geleerd hebt ook echt weet! Je hoeft minder na te denken, het zit er gewoon in. Fuut fuut fuut! Ik ben een lifeguard, ik kom je helpen! Ben je alleen? Klik, vast, of hup, op de plank, en weer een drenkeling gered. Geslaagd! Gefeliciteerd allemaal.

De week ging razendsnel voorbij. Ondanks spannende voorspellingen (3meter golven, 35 knopen wind....?), was het op onze examendag stralend zonnig, weinig wind en vrijwel geen deining. Dat maakte het zee examen een feestje. Daarnaast maakten een surfsessie met locale eilanders (auto geparkeerd aan het water, spullen en sleutel er in!), zeehondjes overal, een groot kampvuur op het strand en het slapen met 16 mannen en 3 vrouwen in een tent dit tot een geweldige week. Laat de zomer maar beginnen, wij zijn er klaar voor!

(Dank aan Janet voor het lekkere eten en de goede zorgen, Paul, Tjeerd, Chris, Bart en Hans van Lifeguarding.nl voor de stampvolle week met een goede afwisseling van theorie en praktijk, Willem en de KNRM, en vooral al mijn mede-lifeguards voor de support!)