Vragen

Welke zwemslag moet ik gebruiken tijdens de 400 meter zwemtest?
Tijdens de zwemtest dient gezwommen te worden met een voorwaartse slag. Borstcrawl en schoolslag zijn voorwaartse slagen. Het is mogelijk beide slagen te combineren. Er mag dus niet op de rug gezwommen worden.   

Hoe oud moet je zijn om KNRM Lifeguard te worden?
minimum 18 jaar.

Wat als ik nog geen 18 jaar ben?
Inschrijven als potentiële lifeguard kan altijd! Als je in de zomer 18 jaar wordt kunnen we besluiten je toch uit te nodigen op één van de selectiedagen. Je kunt dan voor de KNRM aan het werk vanaf het moment dat je 18 jaar bent en verder aan alle verplichtingen voldoet.

Wat bekent 'geschikte medische verklaring'? 
Na je inschrijving ontvang je een uitnodiging voor één van de selectiedagen. Tevens ontvang je per mail een formulier waarop een aantal vragen staan die gaan over je gezondheid. Deze vragenlijst heet de medische verklaring. Vul dit formulier volledig in en neem deze uitgeprint mee naar de selectiedag. Je hoeft géén medische verklaring van een arts mee te nemen.

Hoe verloopt de selectiedag?
Op de selectiedag volg je drie onderdelen: Zwemtest, gesprekje en samenwerkingsopdracht. De zwemtest vindt plaats in een binnenzwembad, je zwemt 400 meter in zwemkleding met een voorwaartse slag binnen 8 minuten. Het 1 op 1 gesprekje duurt ongeveer 10 minuten waarin je kunt aangeven waarom je graag lifeguard wilt worden. De samenwerkingsopdracht wordt uitgevoerd in groepsverband en betreft diverse onderdelen waarop je competenties in kaart worden gebracht. Tijdens de selectiedag vul je tevens formulieren zoals de medische verklaring in en pas je de KNRM Lifeguard kleding. Haal je de zwemtest niet, dan kan je helaas de overige onderdelen niet meer volgen. 

Waar slapen/eten lifeguards?
Op de Waddeneilanden regelt de KNRM de slaapaccommodatie. Waar en hoe je slaapt is op elk eiland anders. Dit kan in een groepstent zijn, op een kampeerboerderij of zelfs op het strand. Lifeguards zijn zelf verantwoordelijk voor hun eten.

Welke reddingsmaterialen gebruiken lifeguards?
KNRM Lifeguards werken met professionele reddingsmaterialen. Afhankelijk van het te bewaken strand kunnen de volgende materialen aanwezig zijn: EHBO koffer, AED, rescue tube, rescue board, reddingwaterscooter (RWC) of een 4WD.

Wat verdient een lifeguard?
Als KNRM Lifeguard ben je in dienst van de KNRM maar worden je arbeidskosten door de gemeente vergoed. Het loon is leeftijd en functie afhankelijk. Een overzicht van de beloning voor KNRM Lifeguards kun je vinden onder het kopje; arbeidsvoorwaarden.

Hoeveel dagen werkt een lifeguard per week?
Gemiddeld 6 dagen per week.

Welke kleding moet ik dragen?
KNRM Lifeguards krijgen aan het begin van de werkperiode een kledingpakket. Dit kledingpakket krijg je in bruikleen. Het kledingpakket bestaat o.a. uit: een jas, lange en korte broek, wetsuit, pet, T-shirt en Polo en een fluitje.

Wat als je niet aan alle lifeguard eisen voldoet?
Stuur een email naar lifeguard@knrm.nl en leg daarin duidelijk uit waarom we je wel moeten uitnodigen voor een selectiedag.

Wat als ik minder dan 4 weken beschikbaar ben?
Jammer. De reden waarom een minimale beschikbaarheid van 4 weken wordt gehanteerd is omdat de samenwerking in het lifeguardteam hiermee bevorderd wordt. Tevens investeert de KNRM in opleidingen voor lifeguards. Daarom verwachten we een minimale inzetbaarheid van 4 weken.

Wat als ik een strandwacht diploma KNBRD heb?
Dit betekent dat je affiniteit hebt met water en dienstverlening. De KNRM vindt een KNBRD wenselijk, maar biedt lifeguards die door de selectie zijn gekomen tevens een Beach Lifeguard opleiding aan. Het behalen van dit internationaal erkend diploma is een vereiste om als KNRM Lifeguard aan de slag te gaan.

Wat als ik geen rijbewijs heb?
Het is mogelijk lifeguard te worden zonder in het bezit te zijn van een rijbewijs.